Mitä voit odottaa homeopaattiselta hoidolta?

01.10.2022

Homeopatian juuret vievät 1800-luvulle, mutta uskon, että jollakin tavalla juuret juontavat vieläkin kauemmaksi. Vaikka homeopatia onkin parisataa vuotta vanha hoitomuoto, on se useille melko tuntematon - eikä tietämättömien keskustelut aiheesta yhtään helpota tilannetta. Aika moni kokee homeopatian olevan silmänkääntötemppu tai plaseboa. Suodaan se ajatus tietysti, mutta monella on valitettavasti harhakäsityksiä siitä, mitä homeopatia on ja mihin se perustuu. Voit lukaista aiemman kirjoitukseni homeopatiasta täältä

Tiedän kokemuksesta, että kysymyksiä homeopatiasta riittää - ja se on hyvä! Mielelläni vastailen kysymyksiin, ja kysymyksiä voikin laittaa tulemaan info@homene.fi tai instagramissa @homene.fi. Jos kysymyksiä tulee useampi, teen niistä kokonaan oman kirjoituksen tai postauksen. ♥

Ajattelin nyt kuitenkin avata hieman sitä, mitä homeopaattiselta hoidolta voi odottaa. Homeopaattiseen hoitoon liittyy usein epäselvyyksiä - ja se on ihan ymmärrettävää. Se että ei tiedä, ei haittaa. Usein mietitään millaisia tuloksia voidaan odottaa, kuinka kauan samalla aineella jatketaan, mistä tietää onko valittu aine itselle se oikea (myös akuutissa itsehoidossa) ja minkälaiset asiat voivat estää paranemisen. 

Homeopaattinen hoito jaetaan tyypillisesti akuuttiin ja krooniseen hoitoon, joissa toimitaan hieman eri tavoin. Akuutin ja kroonisen tilan hoidossa myös hoidon tulokset ja tulosten nopeus eroavat. Akuutissa hoidossa odotamme tuloksia yleensä minuuteissa, tunneissa tai maksimissaan päivissä riippuen akuutista tilanteesta. Kroonisessa tilanteessa pitää varautua pidempään paranemisprosessiin, sillä usein kroonisen tilan muodostumiseenkin on mennyt pitkään. Olon helpottumista ja paranemista pitää kuitenkin näkyä melko pian. Kesti hoito miten pitkään tahansa. ♥


AKUUTTI

Jos vaivana on esimerkiksi päänsärky tai pahoinvointi, oikein valitun lääkeaineen pitäisi toimia minuuteissa, maksimissaan parissa tunnissa. Jos virtsatietulehdus, yskä tai nilkan venähdys vaivaa, voi paranemista odottaa tunneista päiviin. Olon pitäisi kuitenkin parantua koko ajan, jos homeopaattinen aine on valittu oikein. 

Olen henkilökohtaisesti todennut, että mitä nopeammin homeopaattisen aineen ottaa akuutissa tilanteessa, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia toimia nopeasti. Vähän kuten särkylääkkeidenkin kohdalla ei kannata jäädä odottamaan pahinta kipua. 

Akuutin (kuten myös kroonisen) homeopaattisen hoidon tavoitteena on:

a) lievittää oireita

b) auttaa kehoa parantamaan itsensä nopeammin ja 

c) välttää lääkkeiden sivuvaikutuksia ja niiden mahdollisesti suppressoivaa vaikutusta.

Akuutissa hoidossa on ajatuksena, että jos olo ei ole yhtään helpottanut neljännen toistokerran jälkeen (1-2 tunnissa), aine on laitettava vaihtoon!


KROONINEN

Homeopaattinen krooninen hoito voi vaatia aikaa ja tilanteen kehittymisen seuraamista. Läheinen ja luottamuksellinen suhde omaan hoitavaan homeopaattiin, säännölliset tapaamiset ja oma-aloitteinen toiminta tuovat yleensä hyviä - ja nopeitakin - hoitotuloksia. Minulle oli esimerkiksi todella tärkeää löytää homeopaatti, johon pystyin oikeasti luottamaan. Kun koin, että voin avautua homeopaatilleni, tuntui että hoito ja hoidon tuloksetkin paranivat. 

Homeopaateilla on salassapito - ja vaitiolovelvollisuus, joten voit luottaa siihen, että asiasi jäävät sinun ja homeopaattisi välisiksi.

Homeopaatti seuraa kroonisia tiloja hoitaessaan hyvin tarkkaan, mikä on paranemisen suunta. Hänen katsoo, tapahtuuko asiakkaassa muutosta ja kun tapahtuu, minkälaista muutos on. Hoidon tarkoituksenahan ei ole pahentaa, vaan parantaa asiakkaan oloa. Krooninen hoito voi kestää kuukausista jopa vuosiin riippuen kroonisen tilan asteesta. Todella nopeaa (sormia napsauttamalla tapahtuvaa) paranemista ei oikeastaan ole olemassakaan, jos paranemisen haluaa tehdä kunnolla ja pysyvästi (eli niin, ettei vaivasta tai muista oireista tarvitse kärsiä enää uudelleen).

Homeopaattista hoitoa kuvataan usein sipulin kuorimiseksi. Asiakas on sipuli, jonka kerroksia homeopatia kuorii kerros kerrallaan pois. Kerrokset ovat ikään kuin kroonisen (ja akuutin) tilan aiheuttajia. Sipulin ytimessä on taas homeostaasi ja paras mahdollinen terveys, jota homeopatialla tavoitellaan. 

Tiesitkö muuten, että homeopaattista Allium Cepaa (eli sipulia) käytetään muun muassa heinänuhan lievittämiseen ja muihin allergisiin oireisiin? 

Kroonisessa hoidossa katsotaan tulokseksi jo sitä, että asiakkaan tilanne menee eteenpäin ja hän voi paremmin, vaikka se tapahtuisi pikkuhiljaa. Myös akuutissa hoidossa ajatellaan, että päänsäryn loppuminen on tulos, mutta niin on myös päänsäryn tuleminen aiempaa siedettävämmäksi. Molemmat on hyviä tuloksia, jotka kertovat valitun homeopaattisen aineen toimivuudesta.

Kroonisessa hoidossa samaa lääkeainetta voidaan jatkaa pitkäänkin, mutta yleensä potensseja muuttaen. Joskus ns. sipulin kerros paranee nopeastikin tuoden esiin uuden kerroksen, mikä vaatii taas uuden aineen. Siksi kroonisissa tiloissa on hyvä vierailla homeopaatin luona säännöllisesti 1-2 kuukauden välein, jotta paranemisprosessi menee soljuvasti eteenpäin. 


MIHIN HOITO PERUSTUU

Oire on merkki kehon ja mielen epätasapainosta. Se kertoo, että kaikki ei ole nyt ihan okei ja jotain pitäisi tehdä. Oireiden tarkoituksena ei siis ole kiusata tai tehdä elämää vaikeammaksi. Todellisuudessa ne kertovat, missä keho tarvitsee apua ja tukea. 

Homeopaattinen hoito rakentuu yksinkertaisesti ajatukselle, että sairaus tai vaiva pyritään parantamaan luonnollisesti, mahdollisimman nopeasti ja lempeästi kärsimystä aiheuttamatta. 

Homeopaattinen aine ei itsessään paranna, vaan se antaa kehollesi ja immuunijärjestelmällesi sykäyksen parantaa itse itsensä. 

Hoidossa pyritään näkemään oireiden aiheuttaja, se juurisyy. Tarkoituksena ei siis ole ainoastaan poistaa oireita, vaan parantaa kyseisen vaivan/sairauden aiheuttaja. Oireet poistuvat, kun juurisyy on parannettu. Homeopaatti usein kyseleekin elämästäsi ja sen tapahtumista, sillä usein sairaudet ja vaivat ovat seurausta jostakin sellaisesta tapahtumasta elämässä, mitä ei ole pystynyt käsittelemään tai ymmärtämään. Muitakin syitä tietysti on.


Kiitos sinulle, kun luit - ja muistathan, että kysymyksiä voi esittää aina! Voit esimerkiksi varata ajan ilmaiseen tutustumispuheluun, jonka aikana vastailen kysymyksiisi. Ajanvaraus onnistuu helposti täällä. ♥

Kaikkea hyvää sinulle!

Jenny ♥


P.S. Näitä juttuja kirjoittelee 4. vuoden homeopatiaopiskelija, eli seurailemalla pääset mukaan opiskelijan matkalle syvemmälle homeopatian maailmaan. Uskon, että asiat muokkautuu ja muuttaa muotoaan sitä mukaa, mitä enemmän opin aiheesta. ♥


Homeopatian juuret vievät 1800-luvulle, mutta uskon, että jollakin tavalla juuret juontavat vieläkin kauemmaksi. Vaikka homeopatia onkin parisataa vuotta vanha hoitomuoto, on se useille melko tuntematon - eikä tietämättömien keskustelut aiheesta yhtään helpota tilannetta. Aika moni kokee homeopatian olevan silmänkääntötemppu tai plaseboa. Suodaan...

Homeopatiaa voi käyttää apuna monenlaisiin tilanteisiin ja niistä selviytymiseen. Oikealla homeopaattisella lääkeaineella voidaan auttaa syntyneiden tunteiden sisäistämistä, sillä ilman tunteiden sisäistämistä, tila voi jäädä päälle. Päälle jäänyt tila voi sitten johtaa muihin, moninaisiin terveysongelmiin.