Mitä on homeopatia?

20.01.2022

Homeopatia on yli 200 vuotta vanha hoitomenetelmä, jonka kehitti saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann (1755-1843). Hahnemann ei kestänyt silloisia lääketieteen hoitomuotoja, jotka olivat rajuja, lähes tehottomia ja saattoivat johtaa jopa kuolemaan. Homeopatian tarkoituksena on auttaa kehon omia parantavia ja korjaavia mekanismeja, jotta kehon tasapaino, eli paras mahdollinen terveydentila, voitaisi saavuttaa. Pelkkä oireiden poistaminen ei ole terveyttä tai paranemista. Homeopatia oli ensimmäisiä hoitomuotoja maailmassa, jossa otettiin huomioon myös mielen yhteys kehoon.

Systemaattista ja kokonaisvaltaista hoitoa

Homeopatia on systemaattista, luonnonmukaista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Oikein valitulla lääkeaineella voidaan antaa sykäys keholle sinne, missä ongelma silloisella hetkellä on. Homeopaattinen lääkeaine aktivoi ja vahvistaa kehon omaa puolustusmekanismia, minkä seurauksena oireet ja epätasapainotila poistuvat. Homeopaattiset lääkeaineet tulevat luonnosta ja ovat lähtöisin pääasiassa kasvi-, mineraali- ja eläinkunnista. Suomessa homeopaattiset lääkeaineet ovat rekisteröityjä ja Fimean valvonnan alaisia, joten niitä on turvallista käyttää.

Homeopaattinen hoito on ollut niin tehokasta, että se on toiseksi suosituin hoitomenetelmä maailmassa perinteisen lääketieteen ohella. Maailmanlaajuisesti homeopatiaa käyttää yli 200 miljoonaa ihmistä. Homeopatia ei korvaa lääketieteellistä hoitoa, vaan toimii täydentävänä hoitomuotona. 

Mitä homeopatialla voidaan hoitaa?

Homeopatialla hoidetaan sairasta ihmistä, ei sairautta. Oli kyseessä sitten akuutti tai krooninen sairaus, homeopatialla voidaan tukea kehoa kohti parempaa terveyttä. Akuutti vaiva on melko nopeasti päälle tullut tila, jonka hoidossa keskitytään päällimmäisiin fyysisiin oireisiin ja tuntemuksiin. Akuuteissa taudeissa on tärkeää tietää, mikä oloa parantaa ja mikä taas pahentaa. Suureksi avuksi on myös tieto siitä, mistä oireet ovat lähtöisin. 

Syynä voi olla esimerkiksi stressi, kylmettyminen tai ylirasitus. Homeopaattinen hoito ei kuitenkaan korvaa lääkärin tutkimusta, sillä homeopaatti ei diagnosoi sairauksia. Jotta akuuttiin vaivaan saa parhaimman avun, on oireet pystyttävä kertomaan niin hyvin kuin mahdollista. Mahdollisimman tarkka oirekuva auttaa homeopaattia pääsemään oikean homeopaattisen lääkeaineen jäljille ja oikea aine yleensä helpottaa käyttäjänsä oloa melko nopeastikin.  

Homeopatialla voidaan hoitaa myös kroonisia sairauksia, jolloin homeopaatti tekee asiakkaalleen perusteellisen terveydentilan kartoituksen. Tämän takia homeopaatin ensimmäiselle vastaanotolle on hyvä varata aikaa ainakin 1,5 tuntia. Jos lääkäri on diagnosoinut sairauden ja asiakkaalla on olemassa epikriisi, se olisi hyvä tuoda mukaan vastaanotolle. Diagnosoitu sairaus ei vaikuta suoraan lääkeaineen valintaan, mutta on tärkeä osa analyysia. Klassisessa homeopatiassa hoito tehdään vain yhtä lääkeainetta käyttäen. 

Kroonisten vaivojen osalta on hyvä tiedostaa, että paraneminen voi viedä aikaa, jopa kuukausia, riippuen vaivasta ja kroonisuuden asteesta. Krooniset sairaudet kehittyvät usein vuosien kuluessa, joten myös sen homeopaattinen hoito voi viedä aikaa. Monet kuvailevat kroonista paranemista sipulin kuorimisella; yksi kerros kerrallaan ihmistä ja kehoa kunnioittaen. Krooninen hoito etenee siis asteittain ja vaatii yleensä useampia käyntejä homeopaatilla.

Hoitomuotona homeopatia kunnioittaa ihmistä ja elämää, sillä lähtökohtana on aina ihminen kokonaisuutena ja tavoitteena paras mahdollinen terveys. Se onkin hyvin yksilöllistä täsmähoitoa. Vaikka perheessä kaikki olisivat flunssassa, voi jokainen heistä saada eri homeopaattisen aineen oman oirekuvansa perusteella. Homeopaattisilla lääkeaineilla ei ole toksikologisia sivuvaikutuksia, eikä kemiallista yhteisvaikutusta muiden lääkkeiden kanssa.

Vastaanotolle ovat tervetulleita kaikenikäiset!

Kun parannat itsesi, parannat muita ympärilläsi.