Homeopaattiset akuuttiaineet - revähdykset & venähdykset

27.09.2022

Useimmiten revähdykset ja venähdykset paranevat itsekseen, mutta ne voivat olla hyvin kivuliaita ilman hoitoa tai kivunlievitystä. 

Venähdyksessä mitään ei mene niin sanotusti rikki, vaan kuten nimestäkin voi päätellä, lihassäikeet venyvät. Revähdyksissä lihassäikeitä taas katkeaa, jolloin syntyy kudosvaurioita. Pahimmassa tapauksessa koko lihas voi revetä. Kipu on selkein merkki vamman vakavuudesta, mutta joskus pienikin vamma voi aiheuttaa kovaa kipua.  

Homeopatiasta löytyy monia tehokkaita aineita revähdyksiin, venähdyksiin ja nyrjähdyksiin. Joskus akuutilta näyttävä tapaturma voi olla myös kroonisen tilan heijastuma, jonka hoitamiseen saattaa tehot ns. oma rakenneaine, jonka homeopaattisi on määrännyt sinulle.

Alla muutamia yleisimpiä homeopaattisia aineita, jotka on todettu toimiviksi revähdyksissä ja venähdyksissä:

Arnica

Venäytitkö nilkkasi? Nyt nilkkasi on arka ja mahdollisesti mustelmilla? Arnica on venähdysten ja revähdysten ensimmäinen aine. Se toimii hyvin myös esimerkiksi patikoinnin jälkeiseen rasitukseen.

Aina kun vammaan liittyy turvotusta, kipua, mustelmia ja tulehdusta, mieti Arnicaa. Arnica toimii tiloissa, joissa olo tuntuu "lyödyltä" edellä mainittujen oireiden lisäksi.

Ruta

Nivelsiteiden, jänteiden ja sidekudosten aine. Kun oireet ovat alueilla, joissa iho on lähellä luuta tai vammat ovat rustossa ja tukikudoksissa, mieti Rutaa.

Rutaa tarvitsevan ihmisen olo on huonompi makuulla ja kylmässä.

Rhus-tox

Venähdykset ja revähdykset, joihin liittyy kipua tai jäykkyyttä. Kipua ja jäykkyyttä helpottaa jatkuva liikkuminen, vaikkakin liikkeelle lähteminen voi aiheuttaa kipua.

Venäytetyn nilkan pahin kipu voi tulla esiin esimerkiksi vasta seuraavana aamuna tai kipu pahenee levon jälkeen, mutta helpottaa kun liikkeelle on päästy. Lämpimät hauteet ja lämpö yleisesti helpottavat kipua.

Arnica ja Rhus-tox ovat kaksi ensimmäistä lääkeainetta ylirasituksesta seuranneisiin vammoihin; venähdykset raskaiden kuormien kantamisesta, liian rankoista puutarhatöistä tai kuntosalitreenistä tulleesta ylirasituksesta.

Bryonia

Bryonia on Rhus-toxin vastakohta. Kivut ja oireet pahenevat pienestäkin liikkeestä. Bryoniaa tarvitseva ihminen haluaa maata täysin paikallaan, täysin liikkumatta. Painaminen helpottaa kipua, joten Bryoniaa tarvitseva ihminen voi esimerkiksi painaa kipeää kohtaa kädellään tai maata kipeän kohdan päällä.

Bryoniaa annetaan yleensä ensiapuna luumurtumissa ja nyrjähdyksissä. Murtuneet kylkiluut hyötyvät Bryoniasta!

Ledum

Ledum on hyvä nyrjähtäneiden nilkkojen aine. Ledumia kannattaa pohtia Arnican tilalla silloin, kun nilkka näyttää mustalta (mustelmista johtuen) ja se tuntuu kylmältä - ja kuitenkin lämmin pahentaa tilannetta. Ledumia tarvitsevan ihmisen kipu helpottaa kylmällä. Ainetta pitää usein käyttää muutamien päivien ajan.

Annostelu

C30-potenssin pitäisi olla riittävä akuuttien tilanteiden ensiavussa. Akuuttiaineita kannattaisi kuitenkin olla saatavilla myös C200 potensseissa, sillä joskus tilanteet vaativat isompia potensseja. Suurempien potenssien annostelussa kannattaa olla yhteydessä hoitavaan homeopaattiisi.

Aloita hoito laittamalla 1-3 raetta kielen alle ja toista annos noin 15 minuutin kuluttua 1-2 kertaa. Jos olo helpottaa, älä ota ainetta uudelleen ellei oire tulee takaisin. Jos olo ei helpota yhtään noin tunnin (2-3 annoksen) jälkeen, voi olla, että tarvitaan jotakin toista ainetta.

Ainetta voi toistaa 1-2 kertaa vuorokaudessa muutamien päivien ajan ensimmäisten 24 h jälkeen. Älä ota kuitenkaan ainetta enempää kuin 2-3 päivän ajan, jos oireesi ovat helpottaneet huomattavasti tai hävinneet kokonaan. Konsultoi homeopaattia, jos oireet eivät helpota 24-72 h aikana. Muistathan myös, että joskus tilanne voi vaatia myös lääkärin hoitoa. :)

Homeopatiassa ajattelemme, että mitä pienempi annos, sitä parempi. ♥

Helioksen yleisempiä homeopaattisia aineita on saatavilla kauttani (à 11,95 € / purkki) tai esimerkiksi PUR-kaupasta. Jos tarvitset täydennystä kotiapteekkiisi tai tarjousta kotiapteekki-kitistä, laita minulle viestiä info@homene.fi. 

Ota yhteyttä

Jos haluat varata ajan konsultaatioon, klikkaa tästä.

Konsultaatiot onnistuvat myös etänä, joten ei haittaa, vaikka et asuisikaan Lappeenrannassa tai sen lähialueilla.